ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Τσοχατζόπουλος

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθεται και πάλι σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για τις «χρυσές μίζες» οι οποίες κινήθηκαν μέσα από ένα πλέγμα offshore εταιριών και τραπεζικών λογαριασμών στις υποθέσεις της αγοράς των υποβρυχίων και των TORM1.

Το δικαστήριο συνεδριάζει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου – όπως και πρωτόδικα- αφού ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων – συνολικά 17 – και των συνηγόρων τους καθιστά αδύνατη την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας σε απλή δικαστική αίθουσα του Εφετείου. Το πρόβλημα της αίθουσας ήταν άλλωστε και ο λόγος διακοπής της πρώτης ημέρας της δίκης η οποία αναλώθηκε σε διαδικαστικά θέματα με τη νομιμοποίηση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής διεκδικώντας αποζημίωση από τους κατηγορούμενους προκαλώντας τις αντιρρήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης τις οποίες αναμένεται να αναπτύξουν σήμερα.

Η Βίκυ Σταμάτη απουσίαζε αφού η κατάσταση της ψυχικής της υγείας- σύμφωνα με το συνήγορο της- δεν της επιτρέπει να καθίσει στο εδώλιο. Απούσα ήταν και η πρώην σύζυγος του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού Γκούντρουν ενώ στο δικαστήριο δίπλα στον Άκη Τσοχατζόπουλο κάθισε η κόρη του Αρετή.

Όλοι οι κατηγορούμενοι ευελπιστούν πως σε δεύτερο βαθμό θα πετύχουν επιεικέστερες ποινές ενώ Βίκυ Σταμάτη και Αρετή Τσοχατζοπούλου αναμένεται να δώσουν μάχη για να πετύχουν την αποφυλάκιση τους.

Το πρωτόδικο δικαστήριο καταδίκασε τους 17 από τους 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση της νομιμοποίησης των «δώρων» για τις αγορές των επίμαχων όπλων ενώ εκτίμησε ότι το ποσό που έλαβε ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Άκης Τσοχατζόπουλος, ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία.

Οι δικαστές έκριναν πως ο πρώην υπουργός ζητούσε «ωφελήματα» κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιριών ώστε να χαθούν τα ίχνη τους και να μην αποκαλυφθεί ο τελικός αποδέκτης.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο είναι:

Άκης Τσοχατζόπουλος κάθειρξη 20 ετών,
Αστέριος Οικονομίδης 12 έτη,
Φρόσω Λαμπροπούλου 13 έτη,
Νικόλαος Ζήγρας 6 έτη,
Γιώργος Σαχπατζίδης 13 έτη,
Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 έτη,
Βίκυ Σταμάτη 12 έτη,
Γιάννης Σμπώκος 16 έτη,
Νικόλαος Γεωργουλάκης 10 έτη,
Παναγιώτης Σταμάτης 6 έτη,
Οράτιος Μελάς 10 έτη,
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης 10 έτη,
Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη,
Φώτιος Αρβανίτης 6 έτη,
Νικόλαος Καρατζάς 6 έτη,
Γιώργος Κωνσταντάτος 10 έτη.

Στη φυλακή παραμένουν με βάση την πρωτόδικη απόφαση οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννης Σμπώκος, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Φρόσω Λαμπροπούλου και Γιώργος Σαχπατζίδης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact