ΚΟΣΜΟΣ

Χούγκο Ντίξον: Ο Τσίπρας σοκάρει ξανά -Φαίνεται πως έχει αυτοκτονικές τάσεις

Οι καμπάνες ηχούν ξανά από την πλευρά των δανειστών. Η δημόσια διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κατερίνα Σαββαΐδου και η τελική αποπομπή της από την ΓΓΔΕ, αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής.

Ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters, Χούγκο Ντίξον επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα και με νέο άρθρο του σημειώνει: «Ο Τσίπρας σοκάρει ξανά και δείχνει πως έχει αυτοκτονικές τάσεις. Η απόφασή του να αποπέμψει την επικεφαλής του ΓΓΔΕ δεν μπορεί να εκληφθεί αλλιώς. Ένα από τα αδύνατα σημεία της Ελλάδας είναι η αδυναμία της να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Γι’ αυτό το λόγοι οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ ζητούν από την Ελλάδα να προωθήσουν μια ανεξάρτητη αρχή που θα συλλέγει τους φόρους. Αν οι πολιτικοί εμπλέκονται στα πόδια αυτής της Αρχής, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να γλυτώσουν από τους φόρους οι ”δικοί” της άνθρωποι».

Ο Χούγκο Ντίξον θυμίζει πως μια ανάλογη κίνηση είχε κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς με τον Χάρη Θεοχάρη – μια κίνηση που αποτέλεσε, ουσιαστικά, την διάρρηξη των σχέσεων του τότε πρωθυπουργού με τους δανειστές. Από εκείνη την αποπομπή και μετά άρχισαν να μην τον εμπιστεύονται και να εντείνουν την πίεσή τους. Το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό: η κυβέρνησή του έπεσε και ακολούθησαν εκλογές που ανέδειξαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Παρά το γεγονός ότι η Σαββαΐδου κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη, το αποτέλεσμα της αποπομπής της ενδέχεται να είναι το ίδιο καταστροφικό για τον Τσίπρα, αναφέρει ο Ντίξον. Αυτό που δείχνει προς τα έξω -προς τους δανειστές- ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αυτή την απόφαση, είναι ότι προκαλεί ερωτηματικά με το κατά πόσο επιθυμεί να προωθήσει τη συμφωνία.

«Η νέα συμφωνία, υποτίθεται, πως θα ενδυνάμωνε την ανεξαρτησία της Αρχής που θα συλλέγει τους φόρους. Τώρα, αν η αναθεώρηση του προγράμματος καθυστερήσει, η Ελλάδα δεν θα λάβει μετρητά για να αναζωογονήσει την οικονομία της και δεν θα μπορέσει να προωθήσει το θέμα του χρέους. Επιπλέον, το ζήτημα της Σαββαΐδου μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκή και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τελικά να χρειαστεί να γίνει ”κούρεμα” στις καταθέσεις. Κάτι που θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία», αναφέρει το άρθρο του Ντίξον και καταλήγει ως εξής:

«Εάν ο Τσίπρας τα γνωρίζει όλα αυτά -κανονικά θα πρέπει να τα γνωρίζει- τότε οι κινήσεις του δεν μπορούν να εξηγηθούν. Η σκληρή δουλειά των προηγούμενων μηνών μπορεί πλέον να τεθεί εν κινδύνω».  

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact